wat is zentrum?

Zentrum Zwolle organiseert lessen, bijeenkomsten en weekenden. Allemaal gericht op meditatie. De lessen zitten niet vol rituelen en gebruiken, maar enkele ervan komen wel terug als aandachtoefeningen. Je mag zelf bepalen hoe je ermee omgaat.

Zen is een stroming binnen het Boeddhisme. Dat betekent dat de oorsprong komt van de historische Boeddha. Maar inmiddels is het een eigen traditie die al honderden jaren in Azië voorkomt en vooral na de Tweede Wereldoorlog populair is in het westen. Waren het vroeger vooral monniken die aan Zen deden, nu is het heel populair onder “leken”.

Zenleraar Bas

“Sinds 2007 doe ik aan Zenmeditatie. En al 6 jaar geef ik les in Zwolle. Ik heb een vrouw en twee kinderen en ben coach/trainer en journalist. Mijn Boeddhistische naam is Tetsunen. Dat betekent “doordringende nu geest”. Ik vertaal dat met “steeds aanwezig in het nu”. Een opdracht en een naam tegelijk. Mijn naam kreeg ik toen ik Jukai deed. Dat is een formele stap om te verklaren dat ik de Weg van de Boeddha tot mijn Weg heb gemaakt. Hoe die Weg eruit ziet, in deze tijd, ontdek ik stap voor stap”.

Zenleraar Bas Gemmink

“Ook ik sta in een traditie. Ik hoor bij de richting die via Nico Tydeman een flinke basis heeft in Nederland en hij heeft het weer van zijn leraren Genpo Roshi en Maizumi Roshi. Zo draagt de leraar het steeds over aan zijn of haar leerling. Mijn eerste lessen waren in http://zentrum.nl in Utrecht. Daar ontmoette ik mijn leraar Cornelia Wierenga en van haar leer ik nog steeds veel over Zen. Ik doe aan intervisie met mijn collega’s van Zentrum. Samen met http://zeninsalland.nl van Jan Mukan Klungers organiseer ik Zenweekenden en stiltewandelingen. En ik maak een podcast voor alle geïnteresseerden in meditatie en Zen.

Wat is zen? Zen is het leven zelf

In Zen gaat het vooral over zitmeditatie als oefening. Je wordt uitgenodigd je open te stellen voor de werkelijkheid zoals die zich in jouw leven aandient. Zoals de Boeddha zei: het leven is lijden. Dat betekent dat het leven vreugde en niet-vreugde kent, maar ook pijn en geen-pijn. Het leven verandert steeds en is vergankelijk. Dat erkennen en een manier vinden om ermee om te gaan, dat is de kern van zen wat mij betreft.

Zenmeditatie is niet moeilijk, maar ook niet makkelijk. Soms duurt het zitten lang en soms vliegt het voorbij. Soms heb je heel wat gedachten en een andere keer is het stil.