De Zenweg bestuderen is jezelf bestuderen. Een beroemd zinnetje van de 13e eeuwse Zenmeester Dogen. In een eerdere podcast heb je kunnen horen wie dat is. Hij heeft veel interessante teksten nagelaten. John de Weerdt, Martin Pol en Bas Gemmink bespreken twee korte teksten en leggen uit wat Dogen ermee bedoelt. Het gaat over dimlicht, bootjes op het water en gestapelde wijsheid.
Archieven
Zentrum lichaam en geest
Zit je op het kussen om je hoofd leeg te maken? Wat doe je dan met je lichaam? In deze podcast komen lichaam en geest samen en wordt duidelijk dat het lichaam juist heel belangrijk is tijdens de beoefening. Jolinda van Hoogdalem, Jeroen van Deutekom en Bas Gemmink spreken over vergeten dat je een lichaam hebt en van een conversatie tussen lichaam en geest. Jolinda legt uit waarom ze zichzelf in de vingers sneed.
Zentrum en zenmeester Dogen
De 13e eeuwse Japanse Zenmeester Dogen wordt veel gelezen en bestudeerd. Hij is de grondlegger van de Soto richting. En hij is bekend van de Genjokoan, een hele bekende tekst uit zijn omvangrijke oeuvre. John de Weerdt en Martin Pol van Zentrum en Bas Gemmink van Zentrum Zwolle vragen zich in deze podcast af waarom nou juist hij zo beroemd is geworden en hoe je zijn teksten kunt lezen.
Zentrum en Soto en Rinzai
Het zijn twee stromingen binnen het Zenboeddhisme: Soto en Rinzai. En je komt bij Zentrum met beide in aanraking. Maar wat zijn de verschillen en welke leraren staan aan de basis van die stromingen? Jeroen van Deutekom, Jolinda van Hoogdalem en Bas Gemmink praten over verschillen en overeenkomsten.
Zentrum en rituelen
Van het buigen bij binnenkomst tot aan de theeceremonie: Zen kent een aantal rituelen. Niet iedereen is daar gelijk dol op, maar door het te doen leer je veel over je zelf. Jeroen van Deutekom, Jolinda van Hoogdalem en Bas Gemmink praten over de rituelen in de Zendo en daarbuiten.
Zentrum en de Hartsoetra
In het Boeddhisme is de Hartsoetra misschien wel de bekendste soetra. Maar tegelijkertijd is het ook een best wel ingewikkelde tekst. Wat staat er nou precies en waar gaat de Hartsoetra over? Jolinda van Hoogdalem en Jeroen van Deutekom geven samen met Bas Gemmink tekst en uitleg. En er komt een citroentaart voorbij
Zentrum en de dharmalijn deel 3
Je kunt je als meditatie beoefenaar ook verdiepen in de dharmalijn van de Zen traditie. Wie zijn de leraren van de leraren en hoe kan je zelf in die lijn gaan staan? We besteden er uitgebreid aandacht aan in een speciale drieluik van de podcast. In deel 3 gaat het over de relatie tussen leraar en leerling en over het rijke aanbod van teksten van vroegere zenleraren. Zentrum Utrecht leraren Willem Scheepers en Martin Pol bespreken het met Bas Gemmink van Zentrum Zwolle.
Zentrum en de dharmalijn deel 2
Je kunt je als meditatie beoefenaar ook verdiepen in de dharmalijn van de Zen traditie. Wie zijn de leraren van de leraren en hoe kan je zelf in die lijn gaan staan? We besteden er uitgebreid aandacht aan in een speciale drieluik van de podcast. In deel 2 staat Zentrum zelf centraal. Hoe is Zentrum gevormd en door wie? Zentrum Utrecht leraren Willem Scheepers en Martin Pol bespreken het met Bas Gemmink van Zentrum Zwolle.
Zentrum en de dharmalijn deel 1
Je kunt je als meditatie beoefenaar ook verdiepen in de dharmalijn van de Zen traditie. Wie zijn de leraren van de leraren en hoe kan je zelf in die lijn gaan staan? We besteden er uitgebreid aandacht aan in een speciale drieluik van de podcast. In deel 1 staat de beoefenaar centraal. Zentrum Utrecht leraren Willem Scheepers en Martin Pol bespreken het met Bas Gemmink van Zentrum Zwolle.
Zentrum Op de schouders van leraren
Er zijn talloze teksten van oude en nieuwe zenleraren. De ene tekst is makkelijker dan de andere. Wat kunnen die teksten ons leren en wat bedoelen die leraren? Jeroen van Deutekom en Martin Pol van Zentrum Utrecht vertellen wat die teksten voor hen betekenen. Bas Gemmink van Zentrum Zwolle legt uit waarom Shunryu Suzuki hem inspireert.